Няма да има недостиг на газ в началото на 2013-а, успокои шефът на Булгаргаз
Няма да има недостиг на газ в началото на 2013-а, успокои шефът на Булгаргаз / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Няма да има недостиг на газ в началото на 2013-а, успокои шефът на Булгаргаз
56873
Няма да има недостиг на газ в началото на 2013-а, успокои шефът на Булгаргаз
  • Няма да има недостиг на газ в началото на 2013-а, успокои шефът на Булгаргаз

Съмнения за нова газова криза у нас предизвика неразбирателство в ръководството на "Булгаргаз". Страх от повторение на кризата от 2009 година предизвика представителят на дружеството Александър Петров, който предупреди за критично намаляване на количествата синьо гориво в газохранилището в Чирен, на което ще разчита газовият доставчик. Заради лошото си финансово състояние компанията ще използва част от запасите там през последните три месеца на годината. След направени сметки той предупреди за възможен риск от недостиг на газ в началото на следващата година. Шефът на "Булгаргаз" обаче опроверга тези твърдения и успокои, че няма да останем на студено през зимата.

От януари до март следващата година страната ни може да разполага със 170 млн. куб. м газ в Чирен. С редица условности Петров предупреди за възможна опасност от недостиг на синьо гориво в началото на 2013 година. Той обясни, че през последното тримесечие на годината от хранилището в Чирен ще бъдат добити 210 млн. куб. м газ при налични 380 млн. куб. м. Плановете да се ползват запасите от хранилището представителят на "Булгаргаз" обясни с лошото финансово състояние на газовия доставчик и по думите му това е начинът, по който то би могло в известна степен да се подобри. Така обаче в началото на следващата година газовият ни резерв ще възлиза на около 170 млн. тона.

Димитър Гогов смята, че това е напълно достатъчно. Недостиг на газ не се предвижда, категоричен бе той. По думите му обикновено способността на хранилището в Чирен за един добивен сезон е от порядъка на 380-400 млн. куб. м газ. В компанията е преценено тази година това количество да не се надвишава.

"Булгаргаз" е в лошо финансово състояние и за пръв път, откакто е самостоятелно дружество, е теглило банков заем в размер на 60 млн. лв., за да посрещне част от задълженията си, каза Гогов. Той посочи, че това е една от причините да не се нагнетяват по-големи количества природен газ в Чирен.

„Малко или много в момента се борим да постигнем нов договор, който да бъде с оптиимизирани параметри. Ако този договор се състои, логично е, че нагнетявайки може би едни от най-скъпите количества природен газ, няма икономическа логика и това само може да утежни в крайна сметка следващите ценови периоди", каза той.

Министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев каза в Русе, че текат преговори и сме много близо до сключването на нов договор за доставка на руски газ от 1 януари догодина. Той обясни, че нагнетяването на хранилището в Чирен през лятото и ползването на запасите през зимата е нормална операция и не може да се говори за намалени количества или липса на газ.

По-рано през деня на открито заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране стана ясно, че от началото на октомври газът ще поевтинее с 0,67 на сто, както предложи общественият доставчик Булгаргаз. Шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев увери, че понижението на цената няма да бъде по-малко от първоначално обявеното. Според експерти това няма да се отрази на цената на топлинната енергия през четвъртото тримесечие.