Новият модел на заплащане за чиновниците ще предизвика загуба на кадри според КНСБ
Новият модел на заплащане за чиновниците ще предизвика загуба на кадри според КНСБ / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Новият модел на заплащане за чиновниците ще предизвика загуба на кадри според КНСБ
54795
Новият модел на заплащане за чиновниците ще предизвика загуба на кадри според КНСБ
  • Новият модел на заплащане за чиновниците ще предизвика загуба на кадри според КНСБ

Нормативните промени, свързани с реформата в държавната администрация, ще предизвикат хаос в заплащането на отделните служители и ще доведат до загуба на качествени кадри – така ръководството на КНСБ коментира одобрените от правителството наредби, които определят нов модел на заплащане в администрацията от 1-ви юли. КНСБ не приема този начин за провеждане на реформата, заяви лидерът на конфедерацията Пламен Димитров, и предупреди, че това ще доведе до намаляване на доходите на държавните служители.От синдиката заявиха да атакуват промените във Върховния административен съд, ако бъдат открити правни противоречия.

Промените в наредбите заличават професионалния опит на служителите, като премахват ограничението в заплащането на новоназначените кадри, обясни Мария Темелкова от синдиката на служителите в държавната администрация. Това дава възможност за субективно определяне на заплатите при служители, които са на една и съща позиция, но с различен опит. „Един човек, който има от една до три професионален опит, може да вземе с 400 лв. по-голяма заплата от човек, който е работил в дадената система 10-20 години", каза Темелкова.

Наредбата за заплатите на служителите не гарантира, че месечното възнаграждение на отделния служител ще бъде минимум 70 процента от разхода за заплати, твърдят от КНСБ. Не е ясно и как 30-те процента за допълнително материално стимулиране ще бъдат разпределяни между служителите, като сумата на човек не може да надвишава 80 процента от годишната сума от основните му заплати. Лидерът на синдиката Пламен Димитров настоява за пилотно изпробване на новия модел на заплащане. „Нека да бъдат избрани пилотни администрации с национален обхват и да бъдат приложени или проиграни тези нормативни документи, преди да бъдат въвеждани наведнъж в администрацията", каза той.