Независими одитори проверяват проекти по САПАРД
Независими одитори проверяват проекти по САПАРД / netinfo

Независим одиторски комитет ще направи проверка на всички проекти по програма САПАРД, за които има съмнения, че са извършени злоупотреби. Това съобщи изпълнителният директор на ДФ „Земеделие” Атанас Кънчев.

По думите му комитетът ще бъде сформиран до дни и неговата дейност ще включва част от мерките, заложени в екшън плана, изготвен по препоръка на Еврокомисията заради спрените пари по програмата.

Изготвеният екшън план е бил одобрен днес от Управителния съвет на ДФ „Земеделие”, поясни още изпълнителният директор на Фонда Атанас Кънчев.По думите му планът за действие включва няколко основни стъпки, които ще бъдат предприети в най-скоро време.

Следващите два дни ще проведа срещи с представителите на Разплащателната агенция и земеделски производители от Северна България, в градовете Добрич и Търговище. Ще предприемем проверки по четири проекта, избрани на случаен принцип, две от които проверки ще са на проекти със спрени плащания, но не приключило финализиране и два проекта на мерки с приключило плащане, обясни Кънчев.

Новият заместник изпълнителен директор на ДФ "Земеделие" Константин Паликарски уточни, че сред мерките, предвидени в плана за действие, са засилване на контрола в отделите, които работят по програма САПАРД, както и затягане на контрола по 600 проекта, които трябва да бъдат изплатени по програмата.

Независимата одиторска комисия ще направи проверка на проектите от изминалите две години. Паликарски бе категоричен, че тези, които са получили неправомерна субсидия, ще трябва да върнат взетите пари, но допълни, че проверката не може да обхване всички проекти от старта на програмата през 2001 година. От Фонда искат чрез система за оценка на риска да постигнат същите резултати. Като не проверяваме няколкостотин хиляди страници да получим доста ясна картина за това имало ли е измами по САПАРД, какви са били тези измами, кой се е облагодетелствал, каза Паликарски и допълни: „И в крайна сметка тези, които са се облагодетелствали, да възстановят парите, които са им били недължимо платени”.