Не изключват сериозен спад в цените на някои имоти
Не изключват сериозен спад в цените на някои имоти / netinfo

Не изключвам сериозно намаляване на цените в някои сегменти на пазара на имоти, което би било съвсем логично. Знаете, че в някои имоти се реализираха сериозни печалби. Такова мнение изрази в предаването „Кой говори” на Дарик председателят на Националното сдружение „Недвижими имоти” Лъчезар Искров. Тенденцията по отношение на ваканционните имоти вече се очерта. На второ място ще бъдат жилищата, особено в средния сегмент, където се реализираха доста високи печалби. Не е изключено намаляването да бъде някъде около 20 на сто.

„Знаете, че се очаква намаляване на себестойността на строителството и предполагам, че по-сериозните фирми сериозно ще коригират подхода си и пазарните си предложения. Мисля че в средния сегмент ще се усети най-чувствително намаляване на цените. То не е изключено да бъде някъде около 20 процента”, обясни Искров.

На въпрос очаква ли фалити на фирми за недвижими имоти Искров отговори, че това би било съвсем естествено. „Знаете, че в този сектор участват и хора, които въобще нямат място там. Предполагам, че тези, които по-добре успяха да планират своя бизнес, да предвидят развитието на кризата, ще намерят начин да се задържат на пазара, но не са изключени и много фалити. Подобна тенденция наблюдавахме в Испания през 2007-ма, когато настъпи срив на пазара на имоти в страната”, каза председателят на сдружението „Недвижими имоти”.

По думите му обаче не може да се направи констатация, че са тръгнали стремглаво надолу. Според него най-вероятно през следващите четири-пет месеца всички ще бъдат в изчакване, за да видят евентуално как ще се развива кризата в страната и тогава ще се правят конкретни изводи за всеки един участник.

Все още обаче по неговото мнение, може да не се сбъднат апокалиптичните прогнози за пазара на имоти.

Цялото интервю с Лъчезар Искров четете ТУК