Не е изключено ЕС да наложи забрана за внос на свинско от България
Не е изключено ЕС да наложи забрана за внос на свинско от България / netinfo

Не е изключено Европейският съюз да наложи забрана за внос на свинско месо от България заради класическа чума по свинете в село Трекляно, Кюстендилска област. Брюксел е уведомен, каза в Кюстендил директорът на Националната ветеринарномедицинска служба доцент Жеко Байчев. Заразата е овладяна.

На 22 май десет прасета са загробени заради съмнения за заразяване с класическа чума. Лабораторните изследвания ги потвърждават. Наложена е 30-дневна карантина. Дезинфекцирани са дворовете, останалите животни се наблюдават от ветеринари от Районната ветеринарномедицинска служба в Кюстендил. Директорът на службата доктор Латин Димитров заяви, че няма опасност за хората. Издадена е заповед за ограничение на движението на домашни животни, както и домашните кучета да не напускат дворовете, а бездомните да бъдат закарани в приют.

Хората които отглеждат свине трябва да наблюдават здравословното им състояние и при евентуална промяна да сигнализират ветеринарите.

Районът е безлюден. Освен това там се отглеждат само 160 прасета, което помага да се ограничи разпространението на заразата. Тя най-вероятно е дошла от диви прасета от Сърбия. В района се ловува, въпреки че е забранено, коментира доцент Байчев. Служителите на районната гранична служба са уведомени до контролират преминаването на животни през граничната бразда.

Собствениците на загробените животни ще бъдат обезщетени. От 16 до 23 юни в България ще бъде мисия на Европейския съюз, която ще следи как се изпълнява програмата за превенция на заболяването класическа чума по свинете. Инспекторите ще посетят всички региони, където е имало огнища на заболяването, включително Трекляно.