Най-съвременните пътища са изградени във Франция
Най-съвременните пътища са изградени във Франция / netinfo

В сравнение с другите страни от Европа германските пътища не са толкова добри, колкото е славата им, установиха германски учени.

Германските пътища са достойни само за удовлетворителна оценка, смятат учени от университета в Мюнстер, предаде БГНЕС, като се позова на Дойче веле. Те са сравнили магистралите и ж.п. линиите в седем европейски страни: Германия, Холандия, Франция, Великобритания, Швеция, Италия и Швейцария.

По гъстота на жп мрежата Германия е на четвърто място, лидер е Холандия. С най-съвременни пътища може да се похвали Франция. В сравнение с останалите страни там най-бързо се стига от точка А до точка Б, придвижвайки се със средна скорост. По брой на задръствания Германия е на пето място, като ситуацията в Холандия и Великобритания е още по-плачевна.

Най-рядко попадат в задръствания шведите. Пътищата в тази северна страна са признати и за най-безопасните. Най-високи оценки са получили германските железници. Германия разполага с една от най-съвременните ж.п. инфраструктури, показва изследването. Но най-рядко влаковете закъсняват в Швейцария.

Проучването е установило, че състоянието на пътната система е по-добро в страните, където съществува стратегическо планиране на транспортната политика, а не там където властите се опитват де реагират на конкретен проблем.