Над 550 фирми на Винария в Пловдив
Над 550 фирми на Винария в Пловдив / снимка: Sofia Photo Agency

556 фирми от 32 държави представят новите си колекции класически вина и нетрадиционни съчетания от различни сортове грозде, машини и технологии за винопроизводство на Международната изложба „Винария”, която ще бъде открита днес от министъра на икономиката Петър Димитров. Две от традиционните сили в бранша – Франция и Италия, които досега се представяха основно с технологии и машини, за пръв път ще предлагат в Пловдив директно свои вина. Арменски и френски производители ще презентират различни марки коняк. Мастер клас “Дефиле на мавруда” с модератор Иван Гарелов е една от проявите, насочена формиране на потребителските предпочитания

49 процента от участниците показват машини и съоръжения за винарството и лозарството, а големият им брой според организаторите се дължи на очаквания старт на Програмата за развитие на селските райони, която ще субсидира до 65 на сто от техниката за лозарство.

Международен панаир Пловдив предоставя на участниците във „Винария” 2 нови услуги – достъп до безжичен интернет и обособени места за преговори извън щандовете.

Акцент в деловата програма е Петата конференция на високо ниво с участието на министри и заместник-министри от Югоизточна Европа, които ще обсъждат насърчаването на отрасъла и преструктурирането на пазарите на вино.

На традиционния бал “Вино и любов, любов и вино” тази вечер ще бъдат връчени наградите Златен ритон и медалите от Националните дегустации. За винените “Оскар”-и се състезаваха 838 мостри на 49 изби.