Над 1/3 от общините са неподготвени да усвояват средства от еврофондовете
Над 1/3 от общините са неподготвени да усвояват средства от еврофондовете / netinfo

Общините и неправителствените организации, които имат най-голяма нужда от парите от структурните фондове, са най-неподготвени да ги усвояват. Това заяви Емилияна Живкова, програмен директор към ПРООН по време на семинар, организиран от Министерството на държавната администрация.

Едва 30 процента от неправителствените организации, които кандидатстват за финансиране по фондовете на Европейския съюз, се чувстват готови да усвоят предвидените по проектите си пари. Това е посочено в Десетия национален доклад за развитие на човека, подготвен от ПРООН.

Данните от доклада са за края на 2006 година, но според Емилияна Живкова тенденциите се запазват и са актуални и сега. 38 процента от общините в България срещат големи трудности при управление на проекти. Става въпрос за малките общини до 10000 жители. Кратките срокове за писане на проекти и липсата на прозрачност при одобрението им спъват възможността на по-големите общини да усвояват средства по еврофондовете, сочи още докладът.

Според данните бизнесът също е неподготвен да разпределя парите от проекти по европейските програми. 73 процента от фирмите нямат обучени кадри, които да разработват и изпълняват проекти. В същото време очакванията на бизнеса са доста противоречиви. Фирмите изявяват желание едновременно да участват със собствени проекти, но и да имат глас в избора на одобрени проектни предложения.