Ще бъдат ли забранени сайтовете за споделено пътуване? Темата предизвика бурни реакции в социалните мрежи, след като в медиите се появи информация, че представители на автобусните превозвачи на среща с министър Московски са обсъждали затварянето на такива сайтове, като аргументите им били, че сивият сектор създава рискове за пътниците и не плаща данъци.

Пътуването на бъдещето

Няма идея за забрана на сайтовете и групите в социалните мрежи, през които хора предлагат споделено пътуване, за да си разделят транспортните разходи. Недоволството е само срещу "предприемачите", които под прикритието им, правят бизнес. Това обявиха представители на автобусните превозвачи и Министерството на транспорта.

От министерството уточниха също, че идеята за санкции не е на министър Ивайло Московски, а той просто е подкрепил искане на автобусните фирми. Той подкрепи мнението, че е недопустимо да има сайтове, които рекламират незаконна услуга. Министерството на транспорта не може да ги спре, това е от правомощията на съда, който трябва да бъде сезиран от засегнатите", обясниха от дирекция "Връзки с обществеността и протокол на министерство на транспорта" за сайта dnevnik.bg.

От там подчертаха, че министърът не е срещу споделените пътувания, при които хората се организират, за да не пътуват с празни автомобили и си делят цената на бензина, а срещу сайтове, който рекламират всекидневни маршрути с обявена цена. "Това е бизнес, включително има постоянни превози до Западна Европа, които се извършват в нарушение на Закона за автомобилните превози с превозни средства до 9 места, които не подлежат на контрол от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", допълниха от транспортното министерство.

Автобусните превозвачи решават ще протестират ли на Великден

Над 30% от превоза на пътници е в сивия сектор и тези превозвачи се рекламират чрез сайтовете за споделени пътувания. Това стана ясно в предаването „Здравей, България" по Нова телевизия от думите на Миролюб Столарски - председател на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт.

„Искаме да се забрани „споделеното пътуване", което е търговска дейност", обясни Миролюб Столарски. По думите му трябва да има по-сериозен контрол.

„Стигнало се е дотам, че за маршрута България - Италия са спрени почти всички редовни автобусни линии", каза Столарски.

Източници: Novanews.bg, dnevnik.bg