Москов: Допълнителните пари за Касата няма да бъдат изядени от стари дефицити
Москов: Допълнителните пари за Касата няма да бъдат изядени от стари дефицити / снимка: БГНЕС, архив

129-те милиона повече за бюджета на Здравната каса за 2016-та няма да се използват за покриване на дефицит от тази година.

Това обясни здравният министър Петър Москов.

Той каза, че дори да се прехвърли дефицит от 2015 г. от около 30 - 35 милиона, то той няма да е свързан с увеличението на парите за Касата за догодина.

По думите му притесненията на членовете на Надзорния съвет на НЗОК, когато са гласували допълнителните средства, са били липсата на гаранция, че увеличението от 129 милиона за догодина няма да бъде „изядено" от прехвърляне на дефицит и други плащания от тази година.

„Самото предложение на правителството за бюджета на Касата за следващата година е със 129 млн. лв. повече, в сравнение с тази година. Сега отиваме на разговори с надзора на Касата, които смятат, че бюджетът трябва да бъде допълнително увеличен - извън това предложение на правителството. Ще изслушам мнението им, но при всички положения бюджетната процедура трябва да продължи. Това не беше лесна битка. Тези 129 млн. за следващата година ще бъдат чисто увеличение и дори да има минимално прехвърляне на дефицит от тази година, то няма да е свързано с тези пари", добави Москов.