Монбат: България трябва да каже не на Косово
Монбат: България трябва да каже не на Косово / netinfo
Атанас Бобоков е председател на УС на Монбат АД. Производителят на акумулатори е едно от дружествата с най-големи инвестиции в Сърбия, като един от последните проекти в западната ни съседка е за изграждане на завод за рециклиране на акумулатори. В качеството му на познаващ пазара, Бобоков даде своя коментар и прогнози и за развитието на ситуацията след обявената независимост в Косово.

Очаквате ли независимо Косово да окаже негативно влияние на бизнес интересите на българските компании в Сърбия?

Мисля, че не, защото това е европейска държава със закони и не може да има различно третиране на различни компании. Може да ми вярвате, че там нещата са с много здрава основа и не може един проект като нашия, който е кандидатствал и е спечелил 270 хил. евро субсидия от държавата, тя в един момент да започне да му пречи. Той създава 70 работни места в град с 30 процента безработица! По-скоро мисля, че политиците ще направят малка шумотевица, малко ще вдигнат градуса и до там.

Излиза, че единствената заплаха тегне над проектите, по които предстои вземането на решение...

Много ме съмнява, че ще има спънки. Имайте предвид, че там на българските инвеститор се гледа с добро око. Изобщо дали ще бъдат български или руски фирми отношението е еднакво. Хората искат инвестиции, виждат, че са изоставащи и искат по-бързо да наваксат. Така че, бих казал по-скоро не, няма да има ефект.

Дали българските компании, които търсите по-голяма експозиция към сръбския пазар, сте се срещали с оглед на събитията и сте обсъждали евентуална обща стратегия за действия?

Не, не сме, но да не бързаме толкова. Още реакции трябва да изчакаме. Да видим българската позиция, като според мен тя трябва да бъде "не" на Косово. Но политиците народа не слушат. Най-вероятно в един момент България ще признае Косово. Дали е български интерес – силно се съмнявам, но малко сме подвластни на големите в тази игра и няма да се учудя, ако се вземе и решение, което не е в български интерес.

Защо не е в интерес на България признаването на Косово?

Защото не се знае следващата република каква ще бъде, да не се окаже някоя по-близо до нас.

Пазарите днес отварят с негативни резултати. Дали това е именно отражение на политическата новина от Косово?

Пада американският пазар, Далечният изток, това влияе повече. Но и Косово има своето отражение. Ако всичко мине кротко, без някакви ексцесии, смятам, че тук в рамките на седмица ще се преодолее влиянието на Косово.

Какъв е най-песимистичният план за негативите, които могат да ни сполетят?

Не вярвам нещо съществено да се отразява. На някои от компаниите може би да, но на целия пазар не вярвам.

Имате предвид тези, които по някакъв начин работят в Сърбия?

Да.

* Материалът не е препоръка за вземането на инвестиционно решение.

DarikFinance.bg