Транспортният министър Росен Желязков
Транспортният министър Росен Желязков / БГНЕС
Министър Желязков ще реши за оставките в БДЖ след приключване на одита
99663
Министър Желязков ще реши за оставките в БДЖ след приключване на одита
  • Министър Желязков ще реши за оставките в БДЖ след приключване на одита
Транспортният министър Росен Желязков ще вземе решение за оставките в ръководството на БДЖ, след като приключи възложеният от него одит на дружеството.
 
8 ноември: Ръководството на БДЖ подаде оставка

Въпросът за смените не е самоцелен, той е свързан с намирането на подходящи хора, с преценката дали да се освободят всички или някои от членовете на Съвета на директорите и най-вече с констатации по отношение на одита, който е възложен, който да даде план за действие и перспективи, обясни Желязков.

"Вижте, ако въпросът е да се обяви дали тези ще бъдат освободени, веднага ще ме попитате "А кои ще бъдат следващите". Понеже аз няма да ви кажа кои ще бъдат следващите - не са тези, които се въртят в публичното пространство, - затова ще бъде свързано с приемането от моя страна на одита", обясни министърът.

Според Желязков БДЖ достигнало до "онова ниво, в което като няма воденичен камък на шията, който да го държи с невъзможност да се развива поради прекомерни задължения, няма идея как да се развива". Това е нивото, няма идея за интензивното развитие, освен въпроси които са свързани с доставката на нови влакове, които са в процес на оспорване, коментира министърът. Той отчете, че от друга страна, инфраструктурата се развива изпреварващо колкото и да е по-бавен процесът, процедурите вървят стегнато и стройно, каза Желязков.
Виждаме, че е въпрос на мениджмънт, не е въпрос на възможности, заключи транспортния министър след съпоставката.

Росен Желязков за БДЖ

Миналата седмица и тримата членове на Съвета на директорите на "БДЖ Холдинг" подадоха оставки по искане на транспортния министър. Зам.-министърът Велик Занчев, който се оттегля като председател на борда, заяви, че с оставката си дава възможност на Желязков да реши дали да го остави на поста. Другите членове на борда - изпълнителният директор Владимир Владимиров и финансовият директор на холдинга Филип Алексиев, също хвърлиха оставки.

Преди седмица пред медиите министърът обясни, че искането за оставките на членовете на съвета на директорите няма връзка и не е оценка за тяхната работа, а по-скоро идва вследствие на лошата комуникация и невъзможността за работа в екип и поддържането на връзка чрез медийното пространство. От думите му стана ясно също и че на 24 октомври тази година е поръчал вътрешен одит в БДЖ, резултатите от който трябва да станат ясни в рамките на 40 дни. Преди дни Желязков уточни, че ще разгледа всяка една от оставките поотделно.