Кунева: ЕС и САЩ трябва да обменят повече информация за играчките
Кунева: ЕС и САЩ трябва да обменят повече информация за играчките / netinfo

Европейският съюз и САЩ трябва да обменят повече информация за контрола на Китай върху производството на играчки, за да избегнат нови изтегляния от пазара заради проблеми с безопасността и да възстановят потребителското доверие. Това

заяви еврокомисарят за защита на потребителите Меглена Кунева в интервю за Асошиейтед прес, в навечерието на посещението й в САЩ.

Според Кунева САЩ трябва по-бързо да информира европейските власти за констатирано наличие на потенциално опасни играчки, което може да доведе до изтегляния на стоки, подобно на случая с Mattel Inc. („Мател”) през лятото.

"Бих искала да насърча нашите американски партньори да отворят информационния поток", заяви еврокомисарят, след като проведе разговори по търговски въпроси в Харвардския университет.

Кунева заяви, че ще настоява за по-широко сътрудничество между ЕС и САЩ по въпроса за безопасността на играчките по време на посещението й във Вашингтон, което започва днес, предаде БТА.

Еврокомисарят ще се срещне с американски законодатели и с официални представители на Комисията по безопасността на потребителските стоки и Федералната комисия по търговията. Според еврокомисаря американският закон за безопасността на продуктите е твърде усложнен и забавя способността на властите да обменят информация за потенциално опасни играчки със страни, различни от производителите и търговците.

С приемането на общо становище за китайските производители на играчки и чуждестранните компании, които имат договори с такива производители, 27-те страни членки на ЕС и САЩ ще могат по-ефективно да обменят целите си, заяви Кунева. В противен случай производителите на рискови играчки, които имат забрана да изнасят стоки в едната страна на Атлантика, ще насочат по-голямата част от продукцията си към другата страна, посочи Кунева.

Кунева съобщи също, че този месец очаква да получи доклад от Пекин в отговор на опасенията на европейската служба за защита на потребителите за безопасността на продукти като играчките.