Кубинската църква оценява икономическите реформи като твърде нерешителни
Кубинската църква оценява икономическите реформи като твърде нерешителни / снимка: Reuters, архив

Кубинската църква определи като прекалено нерешителни икономическите реформи, обявени от правителството на Раул Кастро, и изрази съжаление, че не е предвидена никаква приватизация. Това се казва в икономически доклад, публикуван днес в списанието на архиепископията на Хавана, цитиран от Франс прес.

"След месеци колебания върху промените, необходими за осъвременяването на нашия икономически модел, властите избраха най-несмелата от реформите, които имаха на разположение: да се развива частният труд", изтъква публикацията в сп. "Палабра нуева", пише БТА.

"Държавата не се освободи от нито една своя собственост чрез процес на приватизация", посочва икономистът Орландо Фрейре, автор на изследването.

Програмата на реформи предвижда отваряне на комунистическия остров за чужди капитали, съкращаването на над един милион работни места в държавния сектор (от които половин милион до април), създаването на частни малки и средни предприятия, които да погълнат повечето съкратени държавни служители, премахването на субсидиите и автономно управление на държавните предприятия.

От общо 11 милиона души население в Куба, хората в активна трудова възраст са 4,9 милиона, от които 4,1 милиона са държавни служители. Държавата контролира над 90 на сто от икономиката.

Неотдавна Раул Кастро предупреди, че комунистическата страна върви към "пропастта", ако не бъдат направени икономически реформи. Неговият по-голям брат, 84-годишният Фидел Кастро, бивш държавен ръководител и безспорен лидер на кубинската революция, даде благословията си за тези реформи на среща със студенти.

Куба зависи в много голяма степен от вноса и подкрепата на своята съюзничка, Венецуела, самата тя  изпаднала в икономически трудности въпреки петролните си богатства. Кубинската държава е  разяждана от бюрокрация и  корупция и страда от американското ембарго, въведено преди близо половин век.