КТ Подкрепа иска преизчисляване на пенсиите
КТ Подкрепа иска преизчисляване на пенсиите / снимка: Sofia Photo Agency, архив
КТ Подкрепа иска преизчисляване на пенсиите
57115
КТ Подкрепа иска преизчисляване на пенсиите
  • КТ Подкрепа иска преизчисляване на пенсиите

КТ „Подкрепа" не приема механизма за диференцирано увеличение на пенсиите и настоява всички пенсии, отпуснати до края на 2012-та година, да бъдат преизчислени от 1-ви април догодина по формула, обвързана със средния осигурителен доход за настоящата година. От конфедерацията се обявиха против замразяването на обезщетението за отглеждане на малко дете, както и срещу неспазения ангажимент на управляващите да вдигнат вдовишките добавки с 4.5 процента от януари догодина.

Предлаганият от правителството механизъм за ръст на пенсиите не може да се нарече увеличение, твърди Николай Николов, икономически експерт в конфедерацията. „Това е някакъв опит, при това нескопосан да се осъвременят пенсиите със задна дата и то частично, а не напълно", коментира той.

Годината на отпускане на пенсия не може да бъде включена законно във факторите, от които зависи увеличаването на пенсията, обясни още Николов. Той аргументира предложението на Подкрепа за преизчисляване на пенсиите: „Считаме, че едно такова преизчисляване на пенсиите с актуален осигурителен доход ще отстрани всички недостатъци в пенсионната система, допуснати след последното такова осъвременяване. Те са най-подходящи в дадените условия", коментира той.

От конфедерацията отхвърлят увеличението на пенсиите по хармонизираната инфлация, тъй като е по-ниска от официалната за страната. Синдикатът настоява за вдигане на обезщетението за отглеждане на малко дете и поетапно увеличаване на минималната заплата, която да стане 350 лева до началото на 2014-а година.