КНСБ пресметна: Икономиката позволява със 100 лева по-висока заплата за всеки
КНСБ пресметна: Икономиката позволява със 100 лева по-висока заплата за всеки / DarikNews.bg, архив
КНСБ пресметна: Икономиката позволява със 100 лева по-висока заплата за всеки
91582
КНСБ пресметна: Икономиката позволява със 100 лева по-висока заплата за всеки
  • КНСБ пресметна: Икономиката позволява със 100 лева по-висока заплата за всеки

КНСБ настоява за увеличение на заплатата на всички работещи с поне още 100 лева. Лидерът на синдикалната организация Пламен Димитров коментира, че към момента българската икономика съвсем спокойно може да си позволи такова вдигане на заплатите и това е единственият начин да се преодолее проблемът с недостига на кадри в различни икономически сфери.

Над 50% от бизнеса ще вдига заплатите догодина

КНСБ стартира кампанията „Искам още 100 лева към заплатата си", която цели увеличаване на възнагражденията на всички заети в страната.

Президентът на профсъюза Пламен Димитров уточни, че икономиката на България има възможност за подобно увеличение и това в няма да доведе до фалити.

По-богати или по-бедни ще сме през 2017-а?

"Икономиката позволява. Производителността на труда е изпреварваща ръста на работните заплати в много от секторите. Икономиката позволява - чрез поделяне на печалбата, разбира се, така става - тоест чрез прехвърляне на печалба не към акционерите и собствениците, а към работещите, да бъдат изплащани в прав текст 145 лева повече към дохода на всеки нает работник. Като говорим за дохода, разбирайте съвкупния доход - заплата и осигуровка за работодателя. Ако махнем осигуровката за работодателя, която той трябва да направи, за да плати тези пари, остават 123 лева. Това е един от аргументите защо искаме 100 лева на всеки към заплатата", каза Димитров.

Голяма разлика в заплатите в страната

КНСБ ще създаде специален сайт и фейсбук страница на кампанията „Искам още 100 лева към заплатата си", където ще бъде публикувана коледна картичка с посланието на кампанията. От синдиката призовават всички заети да я изпратят на своите работодатели.