/ Gulliver/Getty Images
Китай и Непал заявиха вчера, че започва нова ера в отношенията им след визитата в Непал на китайския президент Си Цзинпин, предаде АФП. Президентът Си обеща железопътна линия и тунел между двете държави.

Китайският лидер обяви по време на дискусиите с непалската президентка Бидхя Деви Бхандари предоставянето на помощ от 3,5 млрд. юана (493 млн. долара) за периода 2020-2022 г. с цел „подобряване на жизненото равнище на непалския народ“, заяви високопоставен непалски служител.

В общо изявление за медиите двете страни заявиха, че визитата на Си „е признак за началото на нова ера в отношенията между Непал и Китай и представлява важен етап в историята на приятелското им сътрудничество“. Си Цзинпин бе първият китайски ръководител, посетил Непал, от 23 години насам, отбелязва АФП.

По време на визитата на китайския президент бяха подписани най-малко 15 споразумения, едно от които за проучване на възможността за трансгранична железопътна линия, която да свърже Китай с Индия през Непал. Проучване ще бъде направено и на възможността за построяване на тунел, който да свързва Китай с непалската столица Катманду. Очаква се също така реализацията на проекти за ремонт на съществуващи пътища.

Китай и Непал искат също така да задълбочат сътрудничеството си в сферата на водноелектрическите централи, сигурността, търговията и образованието. Въпреки че Индия традиционно е най-важният съюзник на Непал, Китай засили наскоро присъствието си в хималайската страна, предоставяйки милиони долари за построяване на пътища и водноелектрически централи, отбелязва АФП.
БТА