Китай и АСЕАН ще премахнат бариерите пред търговията с услуги
Китай и АСЕАН ще премахнат бариерите пред търговията с услуги / netinfo

Китай и страните от Югоизточна Азия се споразумяха да премахнат бариерите в търговията с услуги - например в областта на телекомуникациите, транспорта и туризма, предаде Ройтерс. Споразумението е важна стъпка към създаването на най-населената зона за свободна търговия в света.

Китайският премиер Вън Цзябао каза пред лидерите на 10-членната Асоциация на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), които си дадоха среща във Филипините, че споразумението за услугите е знак за "решаваща стъпка напред" към създаването на зона на свободна търговия Китай-АСЕАН.

Страните от АСЕАН призоваха към повече китайски инвестиции в региона. Стойностният обем на търговията между Китай и АСЕАН минала година е нараснал с почти една четвърт до 161 млрд. долара, сочат китайски статистически данни.

Лидерите от АСЕАН обсъждат възможностите за сътрудничество в областта на търговията, енергетиката и сигурността с в поредица от срещи с ръководителите на Китай, Япония и Република Корея, предаде ДПА.

АСЕАН призова Северна Корея да се откаже от нови ядрени опити и да се придържа към международните си ангажименти, предаде Франс прес.

АСЕАН също така призова Северна Корея да вземе мерки в отговор на "безпокойството на международната общност" в областта на хуманитарната помощ в страната, голяма част от населението на която живее в бедност.