Кипър ще развива религиозния туризъм
Кипър ще развива религиозния туризъм / netinfo

Кипърските власти планират активно да развиват туристическия отрасъл с акцент върху религиозния туризъм, съобщава ИТАР-ТАСС. Това лято властите в Република Кипър с подкрепата на кипърската православна църква за първи път ще предложат на местните жители и на чужди туристи мащабна екскурзионна програма по светите места на острова.

Желаещите ще могат да преминат по стъпките на апостол Павел, пристигнал в Кипър през 45 г. , както и да разгледат колоната в град Пафос, на която той е бил измъчван заради християнските му проповеди. Туристите ще могат да посетят манастира Свети Лазар. Смята се, че Лазар е попаднал на острова, след като е бил възкресен от Христос, и служил там като епископ.

Туристическата кампания на стойност 300 000 кипърски лири /700 000 долара/, която частично е финансирана от ЕС и кипърското правителство, е насочена на първо място към поклонници от Гърция, Русия и православните страни от Източна Европа, както и към православни туристи от САЩ, Великобритания и Австралия, отбелязва Ройтерс,цитирана от БТА.

Кипър - това е повече от пясък и море, заяви пред журналисти Георгиос Михаилидис, ръководител на кипърската асоциация на туроператорските фирми. Той посочи, че островът винаги се е свързвал с религията. В стари времена нито един кораб не е плавал до светите места, без да спре в Кипър. Наричат нашата земя остров на светците, каза Михаилидис.

Кипър побира голямо количество паметници на едно толкова малко място, казва Вакис Лоизидес, служител в Кипърската туристическа организация, цитиран от Ройтерс.

Той обръща също внимание на това, че Кипър е толерантен към различните религии и туристите могат да видят да съжителстват християнски и мюсюлмански паметници.

В новата история туризмът е едно от най-доходоносните пера в бюджета на Република Кипър. Ежегодно около 2,5 милиона туристи посещават острова, голяма част от които са британци. Но през последните години туристическият бизнес в Кипър преживява спад, посочва ИТАР-ТАСС.