КФН: Пазете се от измами с книжа
КФН: Пазете се от измами с книжа / netinfo

За случаи на измами с ценни книжа, придобити от масовата приватизация, предупреждават Комисията за финансов надзор и Асоциацията на индустриалния капитал. Част от гражданите не знаят за получени безплатни акции още от 1997 година и недобросъвестни лица се възползват от този факт, алармират двете организации.

Например, акционер, получил първоначално 25 акции, след увеличение на капитала на дружеството, днес вече притежава 100 акции. Ако цената на една акция на фондовата борса е 10 лева, то означава, че акционерът притежава акции за 1000 лева. Без да се поинтересува колко акции има, дори и да се е информирал за борсовата им цена, акционерът смята, че неговото имущество струва 250 лева.

От Комисията за финансов надзор и Асоциацията на индустриалния капитал напомнят на гражданите да не приемат предложения за изкупуване на акции или компенсаторни книжа от лица, които обикалят по домовете. Договори за покупко-продажба на такива книжа могат да се сключват само в офисите на лицензирани инвестиционни посредници.