КЕВР ще се опита да намали цената на енергийния микс, за да стопи дефицита на НЕК
КЕВР ще се опита да намали цената на енергийния микс, за да стопи дефицита на НЕК / снимка: БГНЕС

В следващите два месеца, които остават до началото на новия регулаторен период за цените на електроенергията, Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ ще се опита да постигне най-добрия възможен баланс в квотите изкупувана от различни генериращи мощности енергия, така че средната цена на енергийния микс да бъде намалена до нивото, на което НЕК продава като обществен доставчик. Това заяви днес в дискусия за енергетиката председателят на КЕВР Иван Иванов.

При всички положения ситуацията ще бъде значително подобрена в сравнение с предишния регулаторен период, когато цената на енергийния микс - сбора от изкупената от НЕК от различни производители енергия, бе от порядъка на 160 лв. на мегаватчас, а в същото време цената, по която НЕК продава като обществен доставчик, е 125 лв. на мегаватчас, каза Иванов.

"Голямата цел е да слезе цената на енергийния микс максимално ниско, за да се доближи до цената, по която НЕК продава; това означава да се преодолее дефицитът на НЕК", заяви председателят на комисията.

Иванов отново припомни мерките, които КЕВР ще предприеме за стопяване на този дефицит - 100 млн. лв. по-малко средства ще плати НЕК на зелените централи заради промяната в ЗЕ, според която ще се изкупува енергията само според часовите лимити, определени от КЕВР, 97 млн. лв. ще бъдат спестени от намаляването на цената за разполагаемост на двете американски централи, 240 млн. лв. ще са приходите за НЕК от търговията с квоти въглеродни емисии. По предварителни данни се очакват приблизително 250 млн. лв. и от ограниченото изкупуване на енергия от когенерациите, изчисли Никола Николов от Българската фотоволтаична асоциация и каза, че така дефицитът в НЕК значително ще намалее.

Топлофикационни централи ще бъдат задължени до три месеца да монтират измервателни уреди за произведената топлинна енергия, за да е ясно колко може да бъде изкупената им електроенергия, обясни председателят на КЕВР. Иван Иванов отбеляза, че за българските граждани цената на тока е от толкова голямо значение, защото 61 процента от българските домакинства са енергийно бедни - тоест над 10 процента от дохода им отива за енергоносители.

Румен Овчаров от БСП, бивш министър на енергетиката, заяви на дискусията, че според него КЕВР няма да успее да стопи дефицита на НЕК с предвидените мерки. Стартирането на борсата също не е решение на проблемите, защото българският пазар е много малък, за да има своя собствена борса, коментира Овчаров. Според него страната ни трябва да се включи направо в регионална борса.

Стефан Абаджиев от "Енерго-Про" заяви, че хората очакват след либерализацията на енергийния пазар цените на енергията да падат, но съвсем не е сигурно, че това ще стане така. Просто цените ще станат пазарни, каза Абаджиев.

Представителите на ЧЕЗ и ЕВН настояха преди пълното либерализиране на пазара на енергия страната ни да се поучи от опита на другите европейски държави и да осигури всички необходими предпоставки за функциониране на борсата.

Източник: БТА