Казват критериите за приватизация на топлофикациите
Казват критериите за приватизация на топлофикациите / netinfo

До края на месеца Министерството на икономиката и енергетиката ще обяви сроковете и критериите, по които ще се приватизират топлофикационните дружества в страната. Това каза пред журналисти днес министър Румен Овчаров.

Всеки момент се очаква докладът за извършваната проверка в Топлофикация София от Агенцията за вътрешен държавен финансов контрол, тъй като срокът вече мина, обяви Овчаров. По думите му, ако в прокуратурата бъде внесен доклад за огласените от кмета Бойко Борисов злоупотреби в столичната фирма, това няма да навреди на процеса на приватизация. По повод спирането на топлата вода в Шумен Овчаров призна, че всички топлофикации имат финансови проблеми, затова и тяхната приватизация трябва да започне възможно най-скоро.

Това е и един от структурните ни ангажименти с Международния валутен фонд и ние трябва да го изпълним, допълни министър Румен Овчаров.

В петък ще се проведе общо събрание на акционерите на столичната топлофикация, на която трябва да бъдат направени промени в съвета на директорите. Министрите на икономиката и енергетиката и на финансите все още не са се договорили за новите си представители в борда. Предстои и столичният общински съвет да одобри решението за приватизация на дружеството, тъй като е мажоритарен собственик.

В момента в Агенцията за приватизация се подготвя продажбата на Топлофикацията в Сливен. Топлофикационните дружества с лиценз в страната са 25, като най-големите – в София, Пловдив, Варна и Русе са все още държавни или общински.