Изграждането на „Перелик” ще отнеме до седем години
Изграждането на „Перелик” ще отнеме до седем години / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

От четири до седем години ще отнеме реализацията на проекта за спортно-туристически център „Перелик” на територията на община Смолян. Очаква се първата фаза по изграждането на ски съоръженията да започне догодина. Това стана ясно днес при представянето на инвестиционни планове на община Смолян от кмета Дора Янкова и инвеститори в района.

Целта на проекта „Перелик” е не само да бъдат подобрени условията за зимен туризъм в Родопите, но и да бъдат създадени условия за развитие на целогодишен туризъм. За разлика от повечето други проекти за курортни селища, този ще търси изграждане на съоръжения, не на леглова база и места за настаняване и хранене, каза Илия Годев, директор на Дирекция „Европейска интеграция и международно сътрудничество” в Смолянската община.

Годев допълни, че както за общината, така и за инвеститорите е от съществено значение да не се нарушава характерният пейзаж на природата, както и изгледът на сградите в района. Именно затова за проекта „Перелик” ще бъде изготвен специален архитектурен код, в който ще са издържани всички сгради на територията му.