Искат повече КПП-та по морето да поемат туристите
Искат повече КПП-та по морето да поемат туристите / netinfo

Гранично пропусквателни пунктове трябва да бъдат изградени по българското Черноморие. Това съобщи главният организатор на най-голямото яхтено изложение в България Мирослав Иванов.

Туристите, които пристигат в страната по море, все повече се увеличават. Морски пропусквателни пунктове има във Варна и Бургас, но това не е достатъчно. Трябва да се направят и в Шабла и Царево за румънските и турските яхтмени.

В страната трябва да се изградят повече смесени яхтени пристанища, допълни Иванов. За сега се предвижда те да са десет и да работят както целогодишно, така и сезонно. Основно портовете ще бъдат разположени по Южното Черноморие, но няколко ще има и по Северното Черноморие. Според Мирослав Иванов, подобна инвестиция ще донесе повече работни места в малките градове. Едно яхтено пристанище ще трябва да има ресторанти, барове, дискотеки и магазини, а това ще означава допълнително пари за местното население, подчерта той.

Само за 2007 година приходите от продажба на яхти в България възлизат на над 30 млн. евро. През тази година се очаква 30 на сто ръст, сподели Мирослав Иванов.