Искат храни по БДС в училищата и детските градини
Искат храни по БДС в училищата и детските градини / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Искат храни по БДС в училища и детски градини
38383
Искат храни по БДС в училища и детски градини
  • Искат храни по БДС в училища и детски градини

В детските градини и училищата да се предлагат само храни, които отговарят на Българския държавен стандарт. Това предлага новосъздадената Агенция по безопасност на храните, съобщи нейният директор доктор Йордан Войнов. Той уточни, че заради Закона за обществените поръчки в детските градини и училищата се продават най- евтините храни.

Доктор Войнов заяви, че ще бъде променена наредба на Министерството на здравеопазването, в която ще бъде записано, че в училищата и детските градини могат да се предлагат храни само по утвърден или по Българския държавен стандарт (БДС). „В детските градини и училищни столове продуктите трябва да са по стандарт. Продуктите, които ядат децата ни, трябва да са качествени. Смятам, че това нещо трябва да стане задължително", категоричен е шефът на Агенцията за безопасност на храните.

Попитан дали ще се предлагат само меса, които отговарят на стандарта „Стара планина", министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов отговори: „Тук не става въпрос за това, че те ще трябва да ядат само колбаси „Стара планина", а за това, че те трябва да ядат колкото се може повече натурални продукти - плодове, зеленчуци".

Искат храни по БДС в училищата и детските градини
netinfo

Според министъра това може и да не доведе до повишаване на таксите за детските градини, ако по думите му „се обере луфтът между качество и доставчици". „Каквото и да си говорим, при системата за обществени поръчки и доставки винаги е ясно, че някъде някой нещочко взема. Но да бъдат добри да не вземат от децата. Оттам ще започнем. Да се работи по този механизъм, пък дори и малко да поскъпнат", каза той.

Найденов заяви, че след като бъде изготвен стандарт за хляба, ще се въведе и такъв в консервената промишленост.