Искат да се забрани тютюнопушенето в туристическите обекти
Искат да се забрани тютюнопушенето в туристическите обекти / netinfo

Тютюнопушенето в туристическите обекти да се забрани напълно със закон от началото на 2009-та година, предлагат от асоциацията на българските туроператори и туристически агенции.

Байко Байков, член на управителния съвет на асоциацията, заяви, че в много европейски държави вече важи тази пълна забрана и това не се е отразило на приходите на хотелиерите и ресторантьорите. Не малко българи почиват зад граница, защото не искат да водят децата си в заведение, където се пуши, коментира той.

В Асоциацията смятат и че критикуваната стратегия за развитие в туризма, оповестена от Държавната агенция по туризъм, трябва да бъде приета въпреки критиките към нея, защото е важна за развитието на отрасъла.

От 1 юни Международната организация на авиопревозвачите (IATA) въвежда издаването само на електронни билети, което ще затрудни дейността на туристическите агенции, защото немалко авиокомпании не предлагат все още тази услуга, а пък летищата във варна и Бургас нямат засега техническа възможност да отчитат електронни билети, обясни Александра Илиева от асоциацията. Според нея ще има сериозен проблем и с продажбата на пакети за екскурзии на далечни дестинации.