Има интерес от няколко компании за АЕЦ Белене
Има интерес от няколко компании за АЕЦ Белене / БГНЕС

До момента има интерес от няколко компании за проекта АЕЦ "Белене". Това съобщи вицепремиерът в оставка Томислав Дончев в отговор на въпрос от парламентарната група на Реформаторския блок по време на блиц контрол в парламента.

Дончев напомни, че се коментират два сценария за използване на оборудването - изграждане на ядрено съоръжение, изцяло като пазарен проект без инвестиция от страна на държавата, или препродажба. Той посочи, че е въпрос на детайлен икономически анализ кой от двата ще се реализира.

Енергийното министерство даде на НЕК пари да се разплати за АЕЦ "Белене"

Вицепремиерът в оставка каза, че ако се върви към строеж на ядрена електроцентрала, най-редно е да се следва приватизационна процедура - двата реактора и площадката на "Белене" да бъдат оценени и да се организира прозрачна приватизационна процедура, където всеки заинтересован ще може да се яви и да наддава.

Дончев уточни, че потенциалните купувачи не могат да разчитат на договор за гарантирано изкупуване на енергията. Той посочи, че всички заинтересовани компании са информирани за това условие и са съгласни с него.

Ако този сценарий не бъде реализиран, остава вариантът препродажба, посочи той. По думите му при този вариант се говори само и единствено за минимизиране на щетите.

Овчаров: Щетите за България по проекта „Белене" настъпват след спирането му

Позицията на правителството е, че ние нямаме нищо против да бъде изградено подобно съоръжение при спазването на всички стриктни норми за безопасност, каза Дончев.

Според него това би позволило възстановяване на всички направени досега разходи, а от оперирането на съоръжението, дори държавата да няма дял в него, ще има ползи от данъци и от заетост на висококвалифицирана работна ръка.

След блицконтрола вицепремиерът в оставка коментира пред журналисти, че до момента не са водени преговори за обратно изкупуване на съоръжението от руска страна. Той посочи, че към момента потенциалният купувач е Иран, но се водят разговори с няколко компании.

По време на контрола в отговор на въпроса на ПГ на "БСП лява България", Дончев каза, че до момента не е вземано решение на Министерски съвет за позицията на страната по въпросите, които ще се разискват на срещата на Европейския съвет на 16 декември. Той предложи в оставащите девет дни да се уточни адекватен парламентарен механизъм и позицията на правителството да бъде консултирана с народните представители.

Българското председателство на ЕС: 192 събития за 181 дни

На въпрос на ПГ на АБВ Дончев отговори, че, според него, българското председателството на ЕС е "уникален шанс" да се заяви добра позиция по няколко теми - бюджет, многогодишна финансова рамка и сигурност. Който и да има политическите ангажименти да управлява държавата, дано да го направи по най-добрия начин, защото тук има уникален шанс важни за България теми да придобият "адекватна европейска кройка", заяви Дончев.

Източник: БТА