Икономист: Провалихме прехода заради постоянното отлагане на реформите
Икономист: Провалихме прехода заради постоянното отлагане на реформите / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Икономист: Провалихме прехода заради постоянното отлагане на реформите
47506
Икономист: Провалихме прехода заради постоянното отлагане на реформите
  • Икономист: Провалихме прехода заради постоянното отлагане на реформите

Европейската криза се задълбочава и от българското правителство се изисква незабавен и решителен реформаторски отговор.Около това мнение се обединиха икономически и финансови специалисти от Институт „Отворено общество”, анализиращи рисковете пред страната. Според тях  лошите сценарии за бъдещето на европейската икономика стават все по-вероятни, а от това произтича  и опасност за оцеляването на Еврозоната и ЕС.

Становището на експертите е, че Европа се движи надолу по спиралата на икономическата и политическата криза, без ясна перспектива за разрешаване на проблемите. Георги Ангелов, старши икономист в Отворено общество, каза, че за България в момента са нужни спешни реформи. „Не само да се оправдаваме, а да вземем нещата в собствени ръце и да извършим необходимите реформи, които са отлагани вече две десетилетия. Ние загубихме 22 години преход да направим неща, които други страни направиха за две години. Провалихме прехода заради постоянното отлагане на реформите. Нека не проваляме и излизането от кризата, защото това ще бъде много по-тежко”, коментира Ангелов.

Тезата на Ангелов беше подкрепена и от Лъчезар Ангелов от Industry Watch. Той добави, че България не трябва да е пасивна в европейския дебат. „Важно е да се разбере, че е напълно възможно България да бъде в криза дори, когато Европа разсее, и България може да расте, дори когато Европа е в стагнация. Така че тази теория, че нищо не зависи от нас, нас прилива ще ни вдигне нагоре, т.е. да чакаме външните инвеститори, когато навсякъде е спокойно, не е нужно да разчитаме на нея”, обясни още те.