Икономиката ни ще нарасне с 1,7% тази година, прогнозира ЕК
Икономиката ни ще нарасне с 1,7% тази година, прогнозира ЕК / снимка, архив: БГНЕС

Европейската комисия очаква икономическият ръст на България през 2014 година да достигне 1,7%, а през 2015 - 2%. Това сочи най-новата прогноза на Комисията.

Според Брюксел инфлацията в страната ще възлезе на 0,5% през настоящата година, а през следващата индексът на потребителските цени трябва да се повиши до 1,8%, съобщава Фокус.

ЕК очаква броят на безработните българи да възлезе на 12,7% от работоспособното население през 2014 година и на 12,1% през 2015 г.

Съгласно зимната прогноза на Европейската комисия икономическото възстановяване ще продължи в повечето държави членки и в Европейския съюз като цяло.

След излизането от рецесията през пролетта на 2013 г. и три последователни тримесечия, през които се отчита слабо възстановяване, се очаква умерено ускоряване на икономическия растеж, съобщи пресслужбата на ЕК.


Предвижда се след растеж през 2014 г. от 1,5 % на реалния БВП в ЕС като цяло и от 1,2 % в еврозоната той да се увеличи през 2015 г. съответно на 2% и 1,8 %. Тези стойности представляват увеличение с 0,1 процентни пункта спрямо прогнозата от есента на 2013 г.

"След като от средата на миналата година растежът в Европа се възстанови, сега той набира скорост. Засилването на вътрешното търсене тази година следва да спомогне за по-балансиран и устойчив растеж. Преструктурирането на европейската икономика напредва и външната конкурентоспособност се подобрява, особено в най-уязвимите страни", каза заместник-председателят на ЕК и комисар по икономическите и паричните въпроси Оли Рен. По думите му въпреки че най-тежкият етап на кризата може вече да е отминал, това не е основание за прибързано успокоение, тъй като възстановяването все още е незначително. Трябва да продължим курса на икономически реформи, за да се повиши динамиката на възстановяването и да се създадат повече работни места, категоричен е Рен.

Пазарът на труда се характеризира с бавно стабилизиране на заетостта, като безработицата остава висока, тъй като развитието на пазара на труда обикновено изостава с около половин година или повече от тенденциите при брутния вътрешен продукт (БВП). В съответствие с този модел се прогнозира от настоящата година да започне бавно увеличение на заетостта и към 2015 г. равнището на безработицата да намалее на 10,4 % в ЕС и 11,7 % в еврозоната, като се запазят съществени разлики между отделните страни.

Очаква се през 2014 г. в ЕС като цяло и в еврозоната да преобладава ниска инфлация на потребителските цени - съответно 1,2 % и 1%, която леко да се повиши с около 0,25 процентни пункта през 2015 г., когато икономическият растеж набере скорост.