/ Thinkstock/Getty Images
Яснота за бъдещето на ядрената енергетика може да привлече отново студентите
101453
Яснота за бъдещето на ядрената енергетика може да привлече отново студентите
  • Яснота за бъдещето на ядрената енергетика може да привлече отново студентите
Само ясна стратегия за развитието на енергийния отрасъл и за бъдещето на ядрената енергетика има шанс да върне интереса на младите към обучението и реализацията в тази сфера. Тезата е на проф. д-р инж. Тотьо Тотев, ръководител на Катедра „Топлоенергетика и ядрена енергетиката“ в Техническия университет в София.
 
Той призна, че десетократно е намалял броя на студентите в единствената в България катедра, в която се подготвят висши инженерни кадри за ТЕЦ-овете в страната и за АЕЦ „Козлодуй“. Ако преди 30-40 години е имало по 120 души във випуск, то сега за бакалаври и за магистри се учат по 15-ина студенти.
 
"Преди 30-40 години катедрата обучаваше около 120-140 човека випуск. Сега в момента те не са повече от 15-ина човека бакалавърска степен. Т.е. драстичен е отливът на желаещи да учат тази специалност в България", посочи инж. Тотев.
 
Проф. Тотев съобщи, че за разлика от по-малкия брой студенти, в магистърската програма на катедрата се обучават около 60 души. Основно интересът бил от страна на работещите вече в централите инженери, завършили друга специалност, които се преквалифицират в ТУ-София с допълнителна магистратура.

"Младите хора не проявяват такъв хъс да записват тази специалност на обучение, може би предопределено от неяснотата на развитието и на отрасъла. Мисля, че това е определящо - дали българският енергиен сектор ще се развива и ще се запази. Това е основното, което ще мотивира хората да се записват да учат тази специалност и да имаме такива специалисти. Защото с времето, ако все повече намаляват желаещите да учат тази специалност, очевидно ние няма да бъдем икономически целесъобразно да съществуваме като обучаващо звено", коментира още той.