/ / iStock/Getty Images
Японският производител на електроника НЕК (NEC) показа "летяща кола" - приличаща на дрон машина с четири перки, която се задържа стабилна във въздуха около минута, предаде АП.

Изпитателният полет на височина 3 м се проведе в огромна клетка като предпазна мярка. Подготовката, например многобройни проверки и предупрежденията към представителите на медиите да сложат предпазни каски, отне повече време от двете кратки демонстрации, отбелязва АП.



Японското правителство подкрепя усилията за разработване на летящи автомобили, като целта е те да започнат да се използват до 30-те години на века. Сред начинанията, подкрепени от властите, е огромен изпитателен полигон за летящи коли, изграден в район, опустошен от цунамито, земетресението и ядрената авария във Фукушима през 2011 г.

Японците ще ползват летящи автомобили през 2020 г.

Централната префектура Мие, която е популярна сред холивудски знаменитости като място за отдих, се надява да използва този вид транспорт за връзка между многобройните си острови.
 

Летящ автомобил на стартъпа Cariviator през 2017 г. се разби бързо по време на демонстрация. Шефът на компанията Томохиро Фукузава, който също присъства на представянето, съобщи, че напоследък нейните машини също успяват да се задържат повече време във въздуха.



НЕК е сред над 80-те спонсори на технологията на Каривиейтър, сред които са също Toyota и компанията за видео игри Bandai Namco. Целта е да се постигне плавен преход от традиционни към летящи коли, макар пред новата технология все още да има редица пречки. Сред тях е животът на батериите, нуждата от регулации и опасенията за безопасността.

2017-а: На автошоу в Монако показаха летящи коли (ВИДЕО)

Представители на НЕК уточняват, че тяхната машина е предназначена за безпилотни полети за доставки, но използва опита на компанията от другите й подразделения като космически пътувания и киберсигурност.



Всички концепции за летящи коли, които приличат на дронове, но са достатъчно големи, за да поберат човек, обещават да бъдат по-добри от хеликоптерите. Вертолетите изискват скъпа поддръжка, шумни са и за тях са необходими обучени пилоти.



Според японските власти страната има добра възможност да се наложи като световен лидер в тази сфера, защото правителството и частният сектор ще работят заедно в тясно сътрудничество.
БТА