И благородното, и черното злато блеснаха с нови рекорди
И благородното, и черното злато блеснаха с нови рекорди / netinfo

Цените на петрола и златото стигнаха до нови исторически върхове, а долърът поветиня до нови рекордни стойности. Вниманието на инвеститорите бе привлечено от благородното и от черното злато заради слабостта на щатската валута, предадоха световните агенции.

Петролът покори нови върхове поради слобастта на долара, като увеличението на запасите от нефт на САЩ не можа да спре устрема на черното злато.

Американският петрол с доставка през април стигна до 111 долара за борел, след което поевтиня до 110,93 долара за барел. Сортът Брент с доставка също през април отново отчете рекорд, като достигна 107,77 долара за берел.

И златото блесна с рекорд от 1001,50 долара за тройунция, като цената на благородния метал се е повишила с около 17 процента от началото на годината, подкрепяна и от проблема с доставките от Южана Африка. Все пак настоящото златно постижение не е сравнимо с постигнатия през 1980 година рекорд от 850 долараза тройунция поради инфлацията.

Доларът днес достигна нови рекорди спадове срещу еврото и йената. Еврото поскъпна до 1,5625 долара за едно евро. Срещу йената доларът поевтиня до под 100 йени и стигна ниво от 99,75 йени за долар, което е най-ниското ниво на щатската валута от 1995 година насам.