„Хенкел” откри завод за сухи строителни смеси в Мировяне
„Хенкел” откри завод за сухи строителни смеси в Мировяне / netinfo

Първият завод на германския концерн "Хенкел" в България беше открит официално в село Мировяне.

Първата копка на предприятието за сухи строителни смеси беше направена преди година. Заводът, който е част от бизнес направлението "Лепилни технологии", е на площ от 32 000 кв.м., разполага с производствена част от над 1500 кв.м., лаборатория и научно-развоен отдел. Към завода е изграден и учебен център, в който ще се провеждат семинари, обучения и практически упражнения. Инвестицията в завода до момента надхвърля 16 млн. лева, досега са разкрити над 60 нови работни места. Предвиденият начален капацитет на завода е над 150 000 тона годишно, пише БТА.

Петер Руйнер, старши вицепрезидент на "Хенкел", благодари за подкрепата на българските национални и регионални власти за успешната реализация на инвестицията и посочи, че заводът ще отговори на нуждите на динамично развиващия се строителния пазар в България. Руйнер изтъкна, че ако дейността на завода е успешна, то може да се очаква, че през 2010 г. "Хенкел" ще изгради втори завод в България.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов изрази задоволството на правителството, че лидери в своята област като "Хенкел" инвестират в България. Според него това ще е едно от многото предприятия, които "Хенкел" ще открие у нас и това ще бъде факт и в следствие на интензивното развитие на икономиката и на отрасъла строителство в България.

Сред присъстващите на откриването на завода бяха кметът на София Бойко Борисов и германският посланик Михаел Гайер. Основната част от продукцията ще бъде предназначена за българския пазар. Компанията има подобни производствени звена в Унгария, Полша, Румъния, Сърбия, Украйна, Беларус, Гърция, Турция. През 2007 г. "Хенкел" ще инвестира в предприятията си в Източна и Централна Европа 160 млн. евро.