ГКПП Кулата е затворен, другите пунктове по границата с Гърция работят
ГКПП Кулата е затворен, другите пунктове по границата с Гърция работят / снимка: Дарик-Благоевград, Любима Калпачка

Продължават протестите на гръцките земеделски производители на гръцко-българската граница. От четирите пункта само ГКПП Кулата е затворен. ГКПП Иленден ще работи до 11 часа на 20 януари след като втори ден бе блокиран за няколко часа. През другите два пункта Златоград и Капитан Петко войвода преминаването остава нормално.

От четирите пункта само ГКПП Кулата остава затворен. Над 1000 трактора, ремаркета и друг вид селскостопанска техника е базирана на съграничния ГКПП Промахон.

"Ще останем тук на барикадата, докато нашият министър-председател Папандреу не ни изплати всички субсидии за реколтата, която сме произвели миналата година", казаха на разбираем български език земеделците от Серес, които се славят като едни от най-своенравните гърци. На въпрос на Дарик защо не блокират пътищата в страната си в знак на протест протестиращите фермери отговарят, че така Европа ще ги чуе по-лесно.

ГКПП Илинден е отворен до 11 часа на 20 януари, като ще се пропускат всички автомобили с изключение на тези, които превозват дърва и селскостопанска продукция, включително месни и млечни продукти.

България е поискала 10 млн. евро компенсация заради блокадите по българо-гръцката граница. Това съобщи премиерът Бойко Борисов. Той е изпратил писмо до председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу с искане комисията да наложи спешни санкции на Гърция заради блокадата на граничните пунктове с България и загубите на превозвачите, и е уведомил за това и гръцкото правителство.

„С едно много мотивирано писмо, в което съм цитирал шест текста от договорите, които важат за Европейския съюз за свободното придвижване на стоки и товари. В момента ние имаме прецедент, който няма равен в Европа – да се затвори вътрешна граница на Европейския съюз и ние, и румънските колеги, и унгарците, търпим загуби при положение че гръцките фермери не отидат да протестират на пристанището в Солун, да видят как ще ги посрещнат техните докери, ако им спрат корабите, а понеже е най-лесно застават на магистралата и спират нашите превозвачи. Кръв ми капе от сърцето, като гледам репортажите за шофьори, които нощуват по кабините. Господин Барозу ми благодари за това, че съм го информирал и писмено, и устно своевременно. Очаквам спешна санкция от него и на Европейската комисия и моля гръцките власти да си вземат необходимите мерки”, каза премиерът и допълни: „Вчера с нота сме уведомили гръцкото правителство за това какво предприемаме, за да не ни се сърдят. Надявам се по казуса „Гърция” до утре Европейската комисия да се произнесе, аз съм предявил иск към този момент за 10 млн. евро. С всеки изминал ден те ще нарастват”.

По разпореждане на министър-председателя се сформира щаб за оценка на загубите от блокираната граница с Гърция. В него ще влязат експерти от три министерства - на земеделието и храните, на транспорта, информационните технологии и съобщенията и на икономиката, енергетиката и туризма. Щабът ще бъде ръководен от заместник-министри от трите ведомства.

В него ще постъпват сигнали от браншовите организации и компаниите за реализирани загуби заради блокадата на границата. За целта ще бъде обявен и горещ телефон. Сигналите и данните ще бъдат обработвани от щаба и след това цялостната справка ще бъде предадена на Европейската комисия за компенсиране на загубите.

"Български държавни железници" ЕАД има готовност да поеме заявките на всички клиенти, които желаят да осъществят превоз на товари до Гърция, съобщиха от дружеството. Във връзка със стачката на гръцките фермери, блокирали пътищата в граничните райони, и по разпореждане на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Александър Цветков БДЖ е създало извънредна организация за превоз на товари до южната ни съседка. Заявените поръчки за превоз на товари ще се обработват ускорено, което ще даде възможност за тяхното по-бързо придвижване.

Железопътните гари, на които могат да се извършват товаро-разтоварните дейности са "София-товарна", "Благоевград", "Дупница", "Дамяница" и "Кулата".

Товарите от гарите в Благоевград, Дупница, Дамяница и Кулата пътуват и се разтоварват на всички железопътни гари в Гърция, които са отворени за търговска дейност.

На гара "София-товарна" се предлага възможност за поемане на заявки за товарене на контейнери. На гръцка територия, контейнерите се разтоварват на гарата в Солун, както и в търговско-логистичния център в Промахон.