Георгиева: Бяхме поизостанали със старите европрограми
Георгиева: Бяхме поизостанали със старите европрограми / снимка: БГНЕС

Зам.-председателят на Еврокомисията и комисар по бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева каза, че страната ни е била поизостанала с европрограмите за периода 2007-2013, но има видимо ускоряване и вече сме успели да усвоим 75%. От новите програми 32 млрд. лв. чакат страната ни до 2020 година.

Вижте повече информация за новата отсечка на метрото и снимки ТУК

Вече 10 млрд. са на разположение и от тях 680 млн. са за метрото, каза Георгиева на церемония по откриване на нова отсечка от столичната подземна железница. Георгиева предаде поздравления от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

"Браво на правителството, че спечели и увеличава доверието на европейските ни партньори, за това, че европейската солидарност и парите, които са предназначени за България, се трансформират в полза на хората", каза Георгиева.

Новата отсечка от столичното метро ще се ползва от 45 000 души и ще спести 7000 тона вредни емисии.

Екоминистърът Ивелина Василева отчете, че в новия програмен период по ОП "Околна среда" са отделени близо 120 млн. лв. за подобряването на качеството на атмосферния въздух в българските градове.

Транспортният министър Ивайло Московски си пожела през следващите години работата да продължи по същия начин, защото бюджетът за третия метродиаметър е около 800 млн. от програмата за транспорт.

Източник: БГНЕС