Газпром: Преговори за газа още не могат да бъдат подновени
Газпром: Преговори за газа още не могат да бъдат подновени / снимка: БГНЕС / Александър Медведев - зам.-шеф на Газпром

Преговорите за уреждане на руско-украинския спор за газа не може да бъдат подновени, защото няма отговор по същество от Киев, каза днес в Прага зам.-шефът на Газпром Александър Медведев, който отговаря за износа, предаде Ройтерс.

Медведев е в столицата на Чехия, която пое от 1 януари председателството на ЕС, за среща, на която се възлагат надежди да помогне за уреждане на конфликта.

Представителят на "Газпром" каза, че компанията е готова да изпълнява договорните си задължения за страните от ЕС и ще направи всичко възможно Украйна също да изпълнява задълженията си като транзитна страна.

Преговорите между Киев и Москва бяха прекъснати в сряда и всяка от страните обвиняваше другата за провала на разговорите, отбелязва ДПА. Вчера в Прага чешки представители разговаряха с украинската делегация, водена от министъра на енергетиката Юрий Продан.

Русия спря в четвъртък доставките на газ за Украйна заради спор около договора. Вчера слабо намаляха количествата гориво, които отиват за Европа.

Междувременно стана ясно, че Чехия, която в началото на годината пое ротационното председателство на ЕС, свиква спешно заседание във връзка с газовия спор между Русия и Украйна, съобщават украинските медии. Срещата е насрочена за понеделник, 5 януари в Брюксел. Поканени са представители на всички 27 страни членки на ЕС.