Г-8 искат МВФ да разследва причините за скока на петролните цени
Г-8 искат МВФ да разследва причините за скока на петролните цени / cнимкa: БГНЕС

Индустриализираните страни от Г98 повериха днес на Международния валутен фонд (МВФ) грижата да установи причините за рекордните цени на петрола, предаде АФП.

Рязкото и продължаващо поскъпване на петрола създава опасност на световната икономика, но причините за него както и начините за преодоляване са спорни.

На среща в Осака, Япония, министрите на финансите на САЩ, Япония, Германия, Великобритания, Франция, Италия, Канада и Русия предупреждават в заключителната си декларация, че скъпият петрол е „сериозна заплаха за стабилността на световния растеж“. Цените направо полудяха миналата седмица, приближавайки се до 140 долара за барел, след което настъпи лек отлив. Главозамайващото поскъпване подкопава оздравяването на световната икономика след финансовата криза от миналото лято. Финансовите министри на осемте страни поискаха от МВФ и Международната агенция за енергията (МАЕ) да анализират „реалните и финансовите фактори, стоящи зад последния скок на цените на петрола и тяхната нестабилност“.

МВФ ще предаде доклада си през октомври – на следващата им среща. Страните от Г-8, чиито диагнози за покачването на цените на петрола се различават, се надяват МВФ да определи диагнозата, решавайки спора между онези, които смятат, че спекулаторите носят главната отговорност за ситуацията, и онези, които сочат като главна причина недостатъчното производство на необработен петрол. „Не е ясно. Нуждаем се от анализ, за да отговорим на въпроса“, обясни генералният директор на МВФ Доминик Строс-Кан, който се съгласи да направи проучването. Много мнения се изказаха, но никой не знае истината, обобщи ситуацията японският министър на финансите Фукуширо Нукага.