Френски концерн ще строи нов саркофаг за разрушения реактор на АЕЦ-Чернобил
Френски концерн ще строи нов саркофаг за разрушения реактор на АЕЦ-Чернобил / снимка: БГНЕС

Чернобилската АЕЦ и френският концерн „Новарка” днес ще подпишат договор за построяване на нов саркофаг - обект "Укритие" - над разрушения реактор на атомната електроцентрала, предаде ИТАР-ТАСС. На церемонията ще присъстват украинският президент Виктор Юшченко и президентът на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Жан Льомиер, пише БТА.

Допълнително ЧАЕЦ и американският концерн Холтек ще подпишат договор за строителство на склад за отработено ядрено гориво за централата.

Търгът за проектиране и строителство на обекта "Укритие" над разрушения блок на ЧАЕЦ се проведе с известни трудности. ЕБВР обяви търга преди 3,5 години през март 2004 г., победител стана Новарка, но преговорите по сключването на договора се проточиха.

През 2006 г. Юшченко не изключи възможността за провеждане на повторен търг, като обвини победителя в неспазване на допълнителните условия. Единствено твърдата позиция на ЕБВР принуди украинската страна да ускори подписването на договора.

По неофициална информация проблемите с търга са били предизвикани от опита да се защитят интересите на втория финалист - американската компания Ес Ейч М 2 Хил.

Договорът бе подписан след като през юли Украйна задели от гранта на страните-донори 368 млн. евро за изграждане на ново покритие и дострояване на склада за отработено гориво. Планира се обектите да бъдат завършени до 2015 година.

"Укритие" се изгражда във вид на арка с дължина 257 метра, ширина 150 метра и височина 108 метра. Предвидено е срокът за безопасна експлоатация на съоръжението да бъде 100 години. Стойността на проекта надхвърля 500 млн. долара, а общата стойност на работите за преобразуването на ЧАЕЦ в екологично-безопасна система се оценява на около 1,3 млрд. долара.