Франция забрани продукти с китайски млечни деривати
Франция забрани продукти с китайски млечни деривати / netinfo
Продукти, съдържащи млечни деривати с произход Китай, ще бъдат изтеглени от френския пазар, съобщиха министерството на селското стопанство и на икономиката, след скандала със заразено с отровно вещество мляко в Китай, пише БГНЕС.

"Обществените органи решиха да приемат допълнителни превантивни мерки за всички продукти, съдържащи млечни деривати с китайски произход", заявиха двете министерства в общо комюнике. Вносът на китайски млечни продукти вече е забранен в целия ЕС. Европейската комисия сезира Европейската служба за безопасност на храните (EFSA) за скандала със заразеното мляко в Китай, с искане да се проучи влиянието върху хората на приемането на следи от отровното вещество.

"Не става дума за внос на китайски млечни продукти, тъй като ние сме ги забранили през 2002 г.", каза еврокомисарят по здравеопазването Андрула Василиу на съвещание на европейските министри на земеделието в Анеси, Франция. "Като предпазна мярка все пак обаче поискахме от EFSA да ни даде своето мнение за това дали съвсем малко количество китайско мляко на прах в състава на други продукти, като бисквити и сладки, може да има вредно влияние върху човешкото здраве", каза тя. Очаква се резултатите от това проучване да станат известни скоро.