Фондът „Козлодуй” отпуска 43 млн. евро за ядрени проекти у нас
Фондът „Козлодуй” отпуска 43 млн. евро за ядрени проекти у нас / netinfo

Международният фонд „Козлодуй” отпуска 43 млн. евро за ядрени проекти у нас, съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката. Те ще бъдат усвоени по два проекта, свързани с подпомагане на Агенцията за ядрено регулиране по дейностите за извеждане от експлоатация на първите четири блока на АЕЦ „Козлодуй”, както и за изграждане на топлоцентрала на територията на централата.

Извън сектора на ядрената енергетика донорите на фонда одобриха 9 проекта на обща стойност 44,45 млн. евро, за които е отпусната безвъзмездна помощ в размер на 10,08 млн. евро. Проектите са свързани с рехабилитация на електроразпределителната и топлопреносната мрежи, газоснабдяването и с оползотворяване на възобновяеми енергийни източници.

Отпуснатите от Международния фонд „Козлодуй” безмъзмездни средства през периода 2001 – 2007 г. са 351,43 млн. Евро. През тази година са одобрени споразумения за финансова помощ за над 135 млн. евро за реализацията на общо 18 проекта в ядрения и не-ядрения сектори. Общата стойност на привлечените инвестиции чрез предоставените безвъзмздни средства от фонд „Козлодуй” са над 450 млн. евро.