Фермерите ще получат 1,4 млрд. лева директни плащания догодина
Фермерите ще получат 1,4 млрд. лева директни плащания догодина / снимка: БГНЕС

Директните плащания за българските фермери догодина ще бъдат общо в размер на 1,4 милиарда лева, съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева в Пловдив при откриването на агросеминара "Зърнопроизводството - национални и европейски предизвикателства" на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Всичко, което се полага на българските земеделски производители, ще бъде изплатено в срок, като се предвижда директните плащания да бъдат преведени в края на януари 2015 г., уточни министър Танева. Сумата ще бъде заложена в бюджета за следващата година.

През декември т.г. ще бъдат направени плащанията за агроекология, за необлагодетелствани райони и по Натура 2000. Държавните помощи за земеделските производители през 2015 г. ще бъдат четири типа - ваучери за намалена акцизна ставка за газьола, държавна помощ за качествени семена, помощ за пропаднали площи и помощ за преотстъпен данък за инвестиции.

Надяваме се в края на декември или началото на януари на неофициално одобрение на втората версия на Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/, за да може към края на първото тримесечие на 2015 г. да отворим мярката за инвестиции в земеделските стопанства, посочи министър Танева. Към момента се очертават загуби от 90 млн.евро по ПРСР и то при оптимистичния сценарий, уточни министърът. Тя призова хората, които са сключили договори и изпълняват проекти, да подават заявки за плащане и увери, че те ще бъдат обработвани по най-бързия начин. За първи път се очертава такава огромна загуба, но няма инструментариум, който може да я намали, допълни министър Танева.

Зам.-министърът на земеделието Васил Грудев припомни, че от март догодина задължително ще се посочва правно основание при очертаването на земеделски площи. То се доказва с нотариален акт за собственост на земята, договор за наем или аренда и други.

В края на декември се очаква да бъде внесен за разглеждане Законът за браншовите организации. По думите на министър Танева, той вече е представен на политическите формации, осигуряващи мнозинството в Парламента.

При откриването на агросеминара, председателят на НАЗ Румяна Ангелова отправи критики за липсата на стабилен политически и икономически климат и на дългосрочна стратегия за развитието на сектора.

Източник: БТА