Еврото над $ 1,45, петролът се държи на $ 109 за барел
Еврото над $ 1,45, петролът се държи на $ 109 за барел / netinfo

Преди влизането на европейските пазари на валутните борси щатският долар се котира към еврото около ниво 1,4510, а спрямо японската йена при 107.90 йена за 1 долар.

Единната европейската валута е в очакване на новините от днешното заседание на Европейската централна банка, на което ще се обсъждат лихвените нива в еврозоната. Най-вероятно банкерите ще оставят без промяна основната лихва на ниво 4,25 процента, особено след данните за свиване на продажбите на дребно с 0,4 процента през юли 2008 г. Пак вчера стана ясно, че икономиката в еврозоната се е свила с 0,2 на сто през второто тримесечие спрямо първото, съобщи Евростат. През второто тримесечие е отчетен спад на потреблението на домакинствата с 0.2 на сто, на инвестициите с 1,2 на сто, на износа с 0.4 на сто и на вноса с 0.4 процента.

Наблюдаващи пазарите не изключват днес от ЕЦБ да признаят за влошените икономически перспективи пред Европа, което допълнително може да натисне общата валута надолу. Вчера еврото падна до най-ниското си ниво щъм щатския долар от 22 януари от 1,4385 долара за 1 евро.

Цената на петрола се задържа тази нощ около 109 долара за барел, след като нефтодобивните компании в Мексиканския залив започват да възстановяват работа, след преминаването на урагана Густав, който реално не нанесе поражения на нефтените платформи. Все так цените са леко нагоре от достигнаните минимуми във вторник от $ 105,46, когато нефтът се срина от рекордните 147 долара за барел, заради бързото покъпване на долара на валутните пазари и свиваването на потреблението във водещите икономики. Лекото връщане на цената идва заради поредните бури в Атлантическия океан, както и след временното стабилизиране на еврото към долара.

На електронната борса в Ню Йорк тази сутрин лекият американски петрол се котира за 109 долара за барел, а в Европа нефтът сорт Брент за 105,80 долара за барел.

DarikFinance.bg