Еврокомисията съди Италия за кризата с боклука в Неапол
Еврокомисията съди Италия за кризата с боклука в Неапол / снимки: БГНЕС

Еврокомисията Европейската комисия съди Италия за кризата с боклука в Неапол и областта Кампания. Освен това Комисията е изпратила първо предупредително писмо на страната заради неуспаха да бъде изработен план за управление на отпадъците в областта Лацио. Ако Италия не се справи с изработването на плана изпълнителният орган на Европейския съюз има право да поиска от съда да наложи глоби на Рим, се казва в съобщение на Комисията.

„Несъбраният боклук по улиците на Кампания илюстрира заплахата за околната среда и човешката здраве, причинена от неадекватно управление на боклука. Италия трябва да даде приоритет на създаването на ефектевни планове за управление на боклука в Кампания и Лацио, както и на необходимата инфраструктура за събиране и третиране на отпадъците, за да приложи тези планове правилно”, казва еврокомисарят за околната среда Ставрос Димас.

Италия ще бъде съдена за продължаващия проблем с боклука, който измъчва жителите на Неапол и областта Кампания. През пролетта на 2007 година за седмици боклукът не бе събиран и заля улиците на града. Недоволните му жители в отчаянието си дори подпалиха отпадъци. Несъбраният боклук и горенето му по улиците представлява сериозен риск за здравето на хората и за околната среда, тъй като се замърсяват въздухът, водата и почвата, се казва в съобщението на комисията. Комисията започна наказателна процедура срещу Италия през юни миналата година, заради нарушаване на евродирективата, отнасяща се до отпадъците.

Същата ситуация обаче се повтори през декември 2007 година и Еврокомисията изпрати последно предупреждение на Италия на 1 февруари 2008 година, като даде едномечен срок на южноевропейската държава да отговори, като предприеме спешни мерки. В региона бе назначен местен комисар, отговарящ за проблемите с боклука, а улиците бяха изчистени от отпадъците, но тези мерки бяха сметнати от Комисията за недостатъчно адекватни за разрешаване на екопроблемите в областта в дългосрочен план и предпазване от повторение на кризата. През декември 2007 година е приет и нов план за управление на отпадъците, но Комисията разбира, че и старият, приет 10 години по-рано, не е прилаган в своята цялост.

Днес Кампания е далеч от създаването на ефективна система за управление на отпадъците, отнасяща се до събирането, третирането и изхвърлянето на боклука. Италия не е в състояние да представи график за завършването и влизането в експлоатация на необходимата инфраструктура за решаване на екопроблема в региона.

Затова Комисията е решила да изправи на съд Италия за това, че не е успяла да приложи отнасящата се до управлението на отпадъците директива, която изисква от страните членки да осигурят съхранението и изхвърлянето на боклука по начин, който да не застрашава човешкото здраве, да забранят безконтролното и безразборно изхвърляне на отпадъци, както създаване на необходимата мрежа за тяхното изхвърляне.