Евентуално спиране на иранския петрол ще се отрази на малките държави
Евентуално спиране на иранския петрол ще се отрази на малките държави / netinfo

Евентуален конфликт в Иран ще засегне малките държави, които нe разполагат със стартегически петролен резерв, защото те ще трябва да купуват петрол при непрекъснато повишаващи се цени на доставките. Защото цената на петрола е функция от цената на доставките.

Съединените щати и икономически развитите европейски държави имат стратегически резерви, които ще покрият евентуален петролен дефицит за период от три до шест месеца. Ако Иран спре доставките на патрол, това ще окаже най-драматично влияние на страните, които са най-големите вносителки на ирански петрол – Япония и Китай.

Не е нужно Ирак да спира износа си на петрол, достатъчно е само да заплашва, че ще го направи, за да повишава цените. Това се нарича допълнителен дивидент риск. Той е включен в цената на петрола, която всички държави плащат днес.

Цената се образува по следния начин: ако икономическата стойност на един барел е 50 или 60 долара, към тях се добавят и още десет долара допълнителен дивидент риск, заради стараха на клиента, че доставките могат да спрат или намалеят. Ето защо всички започват да купуват петрол на по-висока цена. Държавите трупат стратегически запаси, които да използват в случай на прекъсване на доставките.