ЕС иска ефективно прилагане на правилата за превоз на пътници след 6 месеца
ЕС иска ефективно прилагане на правилата за превоз на пътници след 6 месеца / netinfo

Европейската комисия отпусна още шест месеца на авиокомпаниите и държавите членки на Европейския съюз да приложат ефективно регламента за правата на пътниците във въздушния транспорт, приет от Европейския съвет и Европейския парламент през февруари 2004 година.

Комисията взе това решение, след като поръчано от нея проучване показа, че има известен, но много недостатъчен напредък в прилагането на регламента.

Няма съмнение, че пътниците на въздушния транспорт сега се ползват с по-добра закрила, но предстои да се види, че авиокомпаниите и държавите членки изцяло изпълняват задълженията си. Европейската комисия им отпуска още шест месеца за пълно прилагане на регламента. Ще им окажем всестранна подкрепа в този процес, заяви заместник-председателят на ЕК Жак Баро, който отговаря за транспорта.

През идните шест месеца ЕК ще активизира сътрудничеството с националните правоприлагащи институции и авиокомпаниите за постигане на по-добри резултати при прилагането на регламента. Ако постигнатото се окаже незадоволително, ЕК може да започне съдебни процедури срещу държавите членки на ЕС.

С приетия през 2004 г. регламент за правата при ползването на въздушен транспорт бяха въведени нови правила за обезщетяване и помощ за пътниците при отказан достъп до самолет, при отмяна или голямо закъснение на полет, при настаняване в по-ниска класа от тази, за която е купен билет. Същият регламент изисква, като се имат предвид и конкретните обстоятелства, авиокомпаниите да настаняват засегнатите пътници в хотел, да им осигуряват храни, напитки и средства за комуникация, да им предлагат премаршрутиране или да им възстановяват стойността на самолетния билет, както и да полагат усилия за добро и навременнно информиране на пътниците в случай на проблеми около пътуването.