ЕКОФИН прие конвергентната ни програма
ЕКОФИН прие конвергентната ни програма / netinfo

Намаляването на дефицита по текущата сметка може да стане, ако се прояви необходим фискален консерватизъм. Това препоръча Съветът по икономика и финанси на Европейския съюз – ЕКОФИН, на България.

Страната ни трябва да вземе мерки за увеличаване на бюджетния излишък, стана ясно след заседанието в Брюксел. ЕКОФИН прие Конвергентната програма на България, чиято крайна цел е членството на страната ни в Икономическия и паричен съюз.

Конвергентната програма е първият документ, който правителството представя пред Европейската комисия. Такива програми изготвят страните от Общността, които не са приели еврото за своя национална валута.

В документа е описано бъдещото развитие на заетостта, инфлацията, както и мерките, които могат да бъдат предприети, за да се избегне бюджетен дефицит. Финансовите министри обсъдиха и насоките по Бюджет 2008. Българската позиция е, че бюджетните разходи догодина трябва да останат в рамките на утвърдените лимити във финансова перспектива 2007–2013 година.

Страната ни е приканена да подобри ефективността на държавните разходи в здравеопазването и в други сфери. ЕКОФИН единодушно прие Директивата за платежните услуги във вътрешния пазар. Тя ще създаде подходящи гаранции за защита на средствата на ползвателите на платежни услуги.