ЕК се произнася за доплащанията за млекопроизводителите през февруари
ЕК се произнася за доплащанията за млекопроизводителите през февруари / netinfo

Петя Ставрева, депутат от Групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент и член на Комисията по земеделие в парламента, е отправила писмен въпрос към ЕК дали българските млекопроизводители може да получат допълнително национално или европейско финансиране през първите години от членството на България в ЕС.

В запитването Ставрева отбелязва, че втората година от членството на България в Европейския съюз е на път да се окаже фатална за голяма част от млекопроизводителите. „Високите цени на фуража, ниските изкупни цени на млякото и недостигът на средства за изхранването на животните през зимните месеци, както и отсъствието на целенасочена държавна политика в областта на животновъдството, са предпоставка за ликвидиране на животните и за фалит на голяма част от българските животновъди”, продължава още евродепутатът.

Въпросът на Петя Ставрева е поставен в категория "Въпрос от първостепенна важност с искане за писмен отговор". Очаква се отговорът да бъде получен до три седмици.

Запитването й е по повод обещаното от министър-председателя Сергей Станишев отпускане на еднократна помощ от държавата по 20 ст. на литър мляко. Парите ще бъдат осигурени от националния бюджет, като за отпускането им ще се иска разрешение от ЕК, обясни Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите, след среща с премиера.