ЕК предлага платформа за спиране на недекларирания труд
ЕК предлага платформа за спиране на недекларирания труд / Thinkstock/Getty Images

Европейската комисия предложи създаването на европейска платформа за подобряване на сътрудничеството на равнище ЕС с цел по-ефективно предотвратяване и възпиране на недекларирания труд, съобщиха от представителството на ЕК у нас.

Платформата ще обедини различни национални правоприлагащи органи, които участват в противодействието срещу недекларирания труд - явление, което нанася сериозни вреди върху условията на работа, лоялната конкуренция и държавния бюджет.

Ласло Андор - комисар на ЕС, отговарящ за заетостта, социалните въпроси и социалното приобщаване, заяви, че недекларираният труд лишава работниците от социална закрила, излага на риск тяхното здраве и безопасност и влошава условията на работа. "Той също така подкопава лоялната конкуренция между предприятията и застрашава устойчивостта на държавните финанси и системите за социална сигурност. В крайна сметка всички губят. Ето защо Комисията е твърдо решена да подкрепи държавите членки за противодействие срещу тази порочна практика, така че да защитим работниците, да осигурим равнопоставени условия на конкуренция между дружествата и да гарантираме приходите от данъци", заяви Андор.

Новата платформа ще обедини всички правоприлагащи органи, които участват в противодействието срещу недекларирания труд, като например инспекторатите по труда и социалната сигурност, органите за данъчно облагане и миграционните власти, както и други заинтересовани страни - примерно представители на работодателите и служителите на равнище ЕС, посочва БГНЕС. В предложението се предвижда членове на платформата да бъдат всички държави - членки на ЕС, тъй като недекларираният труд засяга всички тях и съвместното им участие е от основно значение за разрешаването на проблеми с трансграничен характер.

Платформата ще запълни съществуваща празнота на равнище ЕС, тъй като досега недекларираният труд се обсъждаше нередовно и некоординирано в различни комитети и работни групи. Тя ще даде възможност за по-ефективно сътрудничество между органите, които действат на място и ежедневно срещу недекларирания труд.

От новата платформа се очаква да предостави форум, в рамките на който експерти могат да споделят информация и най-добри практики, като по този начин разширят ограничените досега контакти; да проучва националните и европейските инструменти за справяне с общи проблеми, като например свързаното явление на фиктивна самостоятелна заетост и недеклариран труд в рамките на подизпълнителски вериги; да предприема мерки във връзка с трансграничните аспекти на явлението - например като проучва начини за подобряване на обмена на данни между националните администрации; да засили оперативното сътрудничество - например чрез обмен на персонал и съвместни обучения и инспекции; да разработи общи принципи и насоки за провеждането на инспекции за противодействие срещу недекларирания труд; да повиши информираността за проблема чрез провеждане на общи дейности - например европейски кампании и регионални или общосъюзни стратегии.

Предложението за решение за създаване на европейска платформа за противодействие срещу недекларирания труд ще бъде изпратено на Европейския парламент и на Съвета за приемане от тях.