ЕК открива процедура срещу Българския енергиен холдинг
ЕК открива процедура срещу Българския енергиен холдинг / снимка: DarikNews.bg, архив
ЕК открива процедура срещу Българския енергиен холдинг
59286
ЕК открива процедура срещу Българския енергиен холдинг
  • ЕК открива процедура срещу Българския енергиен холдинг

Европейската комисия стартира процедура срещу Българския енергиен холдинг поради съмнения за злоупотреба с господстващо положение. Брюксел проучва някои от разпоредбите в договорите за продажба на електричество на едро, сключени от дъщерните дружества на холдинга. Въпросните разпоредби постановявали например, че доставеното електричество може да се препродава само на наша територия, но не и зад граница.

Пред Дарик шефът на БЕХ Михаил Андонов коментира, че най-вероятно става дума за договорите, сключени от Националната електрическа компания, АЕЦ „Козлодуй" и „Марица-изток 2". Надяваме се да не се стигне до санкция, а само до процедура на доуточняване, добави той.

За момента не е ясно колко от договорите, сключени от дъщерните дружества на холдинга, ще бъдат проверявани. Това заяви Михаил Андонов, като добави, че в писмото на ЕК няма конкретни данни. „Започването на процедура не значи, че комисията е установила окончателно нарушение, а означава само, че тя ще разгледа приоритетно делото. Предполагам, че това са договорите, които ЕК поиска преди половин година от дъщерните дружества НЕК, АЕЦ „Козлодуй" и ТЕЦ „Марица-изток 2" за продажба на електроенергия на едро на българския енергиен пазар. Нямам информация дали има установени някакви нарушения. Предполагам, че комисията ще поиска допълнителна информация", каза Андонов.

Той отказа да коментира дали евроинституцията не проверява факта, че зад граница се продава по-скъпо електричество. „Няма посочени нарушения. Така е и цитирано в писмото - че няма установено нарушение, просто комисията започва приоритетно процедурата по това дело. Аз се надявам, че това, което е видяно в нашите договори, не е нещо, което да касае дотам процеса за налагане на санкция. Надявам се, че няма да стигнем до санкция, просто ще има процедура на доуточняване", каза той.

Българският енергиен холдинг очаква с разделянето на НЕК и ЕСО и обявените от дружествата ни открити процедури за търговия на електроенергия да затвърдят намерението на България да приложи на практика либеризационните процедури от Трети енергиен пакет, се посочва в официалната позиция на холдинга.