ЕК няма да ни санкционира, ако въведем такса върху приходите на ВЕИ производителите
ЕК няма да ни санкционира, ако въведем такса върху приходите на ВЕИ производителите / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Засега приходите от новата такса от 20% за ВЕИ производителите остават в бюджета като буфер
68635
Засега приходите от новата такса от 20% за ВЕИ производителите остават в бюджета като буфер
  • Засега приходите от новата такса от 20% за ВЕИ производителите остават в бюджета като буфер

Няма да претърпим европейски санкции, ако въведем 20% такса върху приходите на вятърните и слънчевите централи. Това заяви финансовият министър Петър Чобанов. По думите му засега допълнителните пари, които ще влязат в хазната, ще бъдат предназначени за допълнителен буфер, освен ако законодателят, т.е. парламентът, не реши друго.

„Всеки данък или такса е посегателство. Не, че е финансов ресурс, печалба, приходи и т.н., но в случая мисля, че самият финансов резултат, който се реализира, позволява налагането на подобна такса. Не вярвам да бъдем санкционирани, тъй като имаме примери и от други страни за налагане на подобен вид такса, за да бъдат ограничени получили се в определен сектор свръхпечалби", заяви министърът.

По отношение на това как ще се използват парите - към момента това, което имаме разписано е ясно и категорично, че те ще попадат в бюджета, допълни той. Оттам нататък ако бъде измислен механизъм, през който те да се връщат в НЕК. Би могъл да се и приложи на практика, но това ще изисква съответни нормативни промени, каза още Чобанов.

"Към момента такъв механизъм, поне в предложението на вносителите, не е разписан, така че остава един хипотетичен въпрос и ако бъде измислен, би могло да се мисли в тази посока и тази такса да отива по предназначение", обясни Чобанов

Петър Чобанов бе категоричен, че въпреки наложените санкции от Брюксел за ОП „Околна среда", бюджетът за тази година може да бъде изпълнен в актуализирания му вариант.